SAS 1 kelas 6 B. Sunda

 

SOAL SUMATIF AKHIR SEMESTER 1

MATA PELAJARAN BAHASA SUNDA

 

Jenis Sakola                 : SDN 1 Jayamekar

Kelas/Semester         : 6 (Genep) / 1 (Ganjil)

Taun Pelajaran            : 2025/2026

Kurikulum                     : Kurikulum Merdeka

Alokasi Waktos          : 120 Menit

Nami                                : ……………………………….

Poé, Kaping                   : ……………………………….

 

A. Pilihan Ganda (25 Soal)

(Cakra (X) dina aksara A, B, C, atawa D di hareupeun jawaban anu bener!)

I. Maca jeung Nulis (Teks Narasi/Dongeng) & Kalimah (7 Soal)

Baca téks di handap pikeun ngajawab soal nomer 1 jeung 2!

Si Kancil jeung Buaya

Dina hiji poé, Si Kancil ngarasa lapar. Manehna hayang pisan meuntas ka peuntas walungan pikeun ngahakan buah-buahan nu aramis. Tapi walungan téh caina tarik, sedengkeun geuning taya jambatan. Si Kancil boga akal, manéhna ngahampura Buaya anu keur saré. Tuluy Buaya téh diolo sangkan ngajajar rék diitung. Padahal mah Si Kancil rék ngaliwatan buaya-buaya éta.

  1. Amanat nu aya dina dongéng di luhur nyaéta...

A. Urang kudu daék ngahampura batur.

B. Urang kudu bisa mikir sarta cerdik dina kaayaan hésé.

C. Ulah sok loba teuing ngahakan buah-buahan.

D. Ulah sok saré waé di sisi walungan.

  1. Latar tempat utama kajadian dina dongéng di luhur nyaéta...

A.Leuwung

B. Walungan

C. Kebon buah

D. Gunung

  1. Kalimah nu subjekna ngalakukeun pagawéan disebut...

A. Kalimah pasif

B. Kalimah pananya

C. Kalimah wawaran

D. Kalimah aktif

  1. Di handap ieu anu kaasup kalimah wawaran (kalimah béja) nyaéta...

A. Iraha rék ameng ka bumi Bi Iyem?

B. Punten, pangnyandakkeun cai téh!

C. Mangga geura lebet!

D. Abdi nembé sumping ti sakola.

  1. Kalimah aktif: "Guru nuju ngajarkeun basa Sunda." Kecap nu dicondongkeun mun dirobah kana kalimah pasif jadi...

A. Diajarkeun

B. Kaajar

C. Pangajar

D. Diajaran

  1. Kecap pananya anu merenah pikeun nanyakeun waktu nyaéta...

A. Saha

B. Di mana

C. Iraha

D. Kumaha

  1. Mana di handap ieu anu kaasup kalimah tanya?

A. Téh Yuli nuju masakan di dapur.

B. Abdi rék ngiring ka Bapa.

C. Naha anjeun teu acan gugah?

D. Alhamdulilah, réngsé ogé.

II. Ragam Basa Sunda (Basa Loma jeung Basa Hormat/Lemes) (7 Soal)

  1. Basa anu digunakeun ka sasama atawa ka nu leuwih ngora disebut basa...

A. Basa hormat

B. Basa lemes

C. Basa loma

D. Basa sedeng

  1. Kecap "dahar" (basa loma), basa lemesna pikeun ka sorangan nyaéta...

A. Neda

B. Tuang

C. Leueut

D. Nyéruk

  1. Kecap lemes pikeun "imah" nyaéta...

A. Bumi

B. Rorompok

C. Padumukan

D. Saung

  1. "Dina dinten Minggu, Bapa angkat ka Bandung." Kecap angkat dina kalimah éta kaasup basa lemes pikeun...

A. Sorangan

B. Batur

C. Loma

D. Sedeng

  1. Kalimah anu maké Basa Hormat anu bener nyaéta...

A. Si Ujang keur sare di kamarna.

B. Naha anjeun tos dahar, Nang?

C. Punten, Bapa badé angkat ka kantor.

D. Mangga, Bapa geura indit ka sakola.

  1. Kecap loma tina "geuningan" nyaéta...

A. Katingalina

B. Néngél

C. Katenjona

D. Ningali

  1. Kecap lemes tina "beuteung" nyaéta...

A. Mastaka

B. Panangan

C. Patuangan

D. Damis

III. Babasan jeung Paribasa (5 Soal)

  1. Harti tina babasan "kawas beubeur konténg" nyaéta...

A. Jalma nu loba kasakit

B. Jalma nu teu boga nanaon (miskin pisan)

C. Jalma nu loba hutang

D. Jalma nu daék digawé

  1. Paribasa "Hanaon, komo meuntas" hartina nyaéta...

A. Aya nu dipiharep, tambah aya nu ngajak

B. Mupuas kanu keur cilaka

C. Tenang taya kasieun

D. Jauh-jauh teu beubeunangan

  1. Sipat babari ambek, babari pisan tutunjuk ka batur, disebut babasan...

A. Hampang birit

B. Panjang leungeun

C. Amis budi

D. Ambekan gedé

  1. Ari "Babasan" téh nyaéta...

A. Kalimah nu tos matok, biasana panjang, eusina piwuruk atawa papatah.

B. Ungkapan anu hartina teu saujratna, sarta biasana ukur dua kecap.

C. Kalimah tanya pikeun nanya ka batur.

D. Kalimah béja ti hiji kajadian.

  1. "Manehna mah geus jadi kembang desa di lembur téh." Babasan kembang desa hartina...

A. Budak awéwé nu keur kembangan

B. Awéwé nu panggeulisna di désa

C. Awéwé nu karesepna kana kembang

D. Awéwé nu loba kakurangan

IV. Pupuh jeung Kawih (4 Soal)

  1. Pupuh Kinanti kaasup kana pupuh...

A. Sekar Alit

B. Sekar Ageung

C. Sekar Tengah

D. Sekar Tandak

  1. Pupuh anu mibanda guru lagu jeung guru wilangan 8u, 8i, 8a, 8i, 8a, 8i nyaéta...

A. Kinanti

B. Asmarandana

C. Sinom

D. Pucung

  1. Jumlah engang (suku kata) dina unggal padalisan (baris) pupuh disebut...

A. Guru lagu

B. Guru wilangan

C. Padalisan

D. Wanda

  1. Pupuh Asmarandana mibanda hiji watak utama, nyaéta ngeunaan...

A. Kasatiaan, katrésna, jeung katineung

B. Rasa reueus jeung kaagungan

C. Kabagjaan jeung kasenangan

D. Lalakon pahlawan

V. Aksara Sunda (Lulugu/Baku) (2 Soal)

  1. Jumlah aksara Ngalagena (konsonan inti) dina Aksara Sunda baku aya sabaraha?

A. 7

B. 10

C. 18

D. 25

  1. Aksara Swara tina "É" (E Peto) ditulis make Aksara...

A. Aksara Swara I

B. Aksara Swara E

C. Aksara Swara O

D. Aksara Swara Eˊ

 

B. Menjodohkan (5 Soal)

(Pasangkeun/jodohkeun) kecap/kalimah di kénca jeung kecap/harti anu merenah di katuhu!)

Set 1: Maca jeung Nulis (1 Soal)

No.

Kolom Kénca (Istilah)

Kolom Katuhu (Hartina)

Jawaban

26

Kalimah Wawaran

A. Kalimah nu subjekna dikenaan pagawéan

27

Kalimah Pasif

B. Kalimah nu eusina béja atawa béwara

 

Set 2 & 3: Ragam Basa Sunda (2 Soal)

No.

Kolom Kénca (Basa Loma)

Kolom Katuhu (Basa Hormat pikeun Batur)

Jawaban

28

Saré

A. Nyarios

29

Ngomong

B. Kulem

30

Datang

C. Dongkap

 

Set 4: Babasan jeung Paribasa (1 Soal)

No.

Kolom Kénca (Babasan)

Kolom Katuhu (Hartina)

Jawaban

31

Tutuwuhan kalapa teu ngarandeg

A. Panjang leungeun

32

Rejekina salawasna aya

B. Gedé hulu

33

Sombong

C. Panjang jodo

34

Rejeki Nomplok

D. Gedé rejeki

 

Set 5: Aksara Sunda (1 Soal)

No.

Kolom Kénca (Jenis Aksara)

Kolom Katuhu (Jumlah)

Jawaban

35

Aksara Swara

A. 8

36

Aksara Ngalagena

B. 7

 

C. Isian Singkat (5 Soal)

(Eusian titik-titik di handap ieu ku jawaban anu merenah!)

I. Ragam Basa Sunda (1 Soal)

  1. Kecap loma tina "sepuh" nyaéta .........

II. Babasan jeung Paribasa (2 Soal)

  1. Babasan "gurat batu" hartina nyaéta ..........
  2. Paribasa "Ulah ngukur baju sasieun awak" hartina ulah nyaruakeun pangalaman batur jeung pangalaman ..........

III. Pupuh jeung Kawih (1 Soal)

  1. Pupuh Asmarandana mibanda ......... padalisan dina sapada (sabait).

IV. Aksara Sunda (1 Soal)

  1. Aksara Ngalagena anu teu aya dina Aksara Sunda baku nyaéta konsonan ......... (Kecuali K, P, T, C).

 

D. Uraian (5 Soal)

(Jawab pananya di handap ieu kalawan jéntré!)

I. Maca jeung Nulis (Teks Narasi/Dongeng) & Kalimah (2 Soal)

  1. Robah kalimah aktif di handap ieu jadi kalimah pasif anu merenah! "Santi maca buku dongéng."
  2. Tuliskeun dua (2) conto kalimah tanya anu ngagunakeun kecap pananya Naon jeung Saha!

II. Pengelolaan Sampah (Konsep 3R) (2 Soal)

  1. Naon anu dimaksud ku Kawih? Sebutkeun minimal tilu (3) unsur dina kawih anu kudu diperhatikeun!

III. Aksara Sunda (1 Soal)

  1. Tuliskeun lambang Aksara Ngalagena tina "Ca" jeung Aksara Swara tina "I"!

 

KONCI JAWABAN

A. Pilihan Ganda (25 Soal)

No.

Jawaban

No.

Jawaban

No.

Jawaban

No.

Jawaban

1

B

7

C

13

A

19

B

2

B

8

C

14

C

20

B

3

D

9

A

15

B

21

A

4

D

10

A

16

A

22

B

5

A

11

B

17

D

23

A

6

C

12

C

18

B

24

C

25

D

 

B. Menjodohkan (5 Soal)

No.

Jawaban (Pasangan)

Keterangan

26

26-B, 27-A

Kalimah Wawaran (Béja), Kalimah Pasif (Dikenaan)

27

28-B, 29-A, 30-C

Saré → Kulem, Ngomong → Nyarios, Datang → Dongkap

28

31-D, 32-A, 33-B, 34-C

Catatan: Soal Babasan dijieun set 4 kecap (dijodohkeun) pikeun nyumponan jumlah 1 soal.

29

35-B, 36-A

Aksara Swara (7), Aksara Ngalagena (18)

30

-

-

C. Isian Singkat (5 Soal)

No.

Jawaban

Keterangan

37

kolot

Sepuh → kolot (loma)

38

teu daék nurut/hésé dibéjaan (teu beunang dibéjaan)

Harti babasan gurat batu

39

sorangan

Harti paribasa Ngukur baju sasieun awak

40

7 (tujuh)

Guru wilangan Asmarandana: 8i, 8a, 8é/o, 8a, 7a, 8u, 8a

41

Fa, Va, Qa, Xa, Za

Konsonan séjén nu teu kaasup Ngalagena Baku

 

D. Uraian (5 Soal)

No.

Jawaban (Wangun Basa Sunda)

Keterangan

42

Buku dongéng dibaca ku Santi.

(Predikat + Ku + Subjek)

43

1. Naon anu dipalay ku anjeun? (2) Saha nu nembé dongkap téh?

Jawaban ngarujuk kana kecap pananya (Naon & Saha) jeung maké tanda tanya.

44

Kawih nyaéta lagu Sunda bébas anu henteu kaiket ku aturan saperti pupuh (guru lagu jeung guru wilangan). Unsur kawih: 1. Téma (Eusi/Poko Pikiran); 2. Nada/Laras (Lagu/Wirahma); 3. Rasa (Perasaan nu nulis); 4. Amanat (Pesen).

Disebutkeun bener harti Kawih jeung minimal 3 unsur.

45

Aksara Ca → Aksara Ngalagena Ca (seperti lambang C terbalik) Aksara I → Aksara Swara I (seperti lambang I kecil)

Lambang Aksara Sunda (visual) kedah leres.

 

Komentar

Popular Gurur Garsel Berbagi